ورود
جستجو
سرچشمه
جاذبهها
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
تماس
جستجو
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
ارگ بم این بنای خشتی عظیم
در شمال شرقی شهر بم، در دامنه صخرهای عظیم، قلعه مستحكمی را پی افكندهاند كه به ارگ بممعروف است. این قلعه، شهر قدیم بم است. این ش...
×
محمد ارجمندی
سهشنبه 9 مرداد 1386 | 18 سال پیش
در شمال شرقی شهر بم، در دامنه صخرهای عظیم، قلعه مستحكمی را پی افكندهاند كه به ارگ بممعروف است. این قلعه، شهر قدیم بم است. این شهر قدیم از چهار قسمت و 38 برج دیدهبانی تشكیل شدهاست. در طرف جنوب قلعه 4 حصار و در طرف شمال شرقی آن یك حصار بزرگ وجود دارد. مصالح اصلی بناخشت خام، گلرس و كاه است، ولی در بعضی قسمتهای آن سنگ و آجر و تنه درخت خرما نیز بكار رفتهاست. قسمتهای مختلف قلعه به ترتیب عبارتند از: دروازه ورودی، محله عامه نشین، سربازخانه و بنای مركزییا حاكمنشین. خانههای عمومی در كنار كوه و بر روی زمین مسطح بنا شده و از نظر شهرسازی مجموعهای كامل است.مكانهای شناخته شده آن، راهرو اصلی (بازار)، حسینیه، مسجد (آتشكده)، زورخانه، حمام (عمومی) و ساباتجهودهاست. بیشتر خانههای عامه متصل به هم ساخته شده و غالب آنها به همدیگر راه دارند. در بعضی خانههاآثار حمام اختصاصی به چشم میخورد. تعدادی از ساختمانها بصورت دو طبقه ساخته شده كه به احتمال زیادبر اثر افزایش جمعیت بوده است. بعد از ورودی، یك راه اصلی تا دروازه دوم كشیده شده كه قسمتی از این راهبازار شهر است. ارگ بم آثار كارگاه نانوایی، روغنگیری و قفسههای خشتی بازار، نشانی از رونق گذشته آن است. بهموازات راه اصلی، دو راه دیگر نیز به دروازه دوم اتصال دارد. حسینیه شامل یك محوطه بزرگ، ایوان دو طبقهقرینه و چند اتاق است و سه منبر خشتی دارد. زورخانه از چهار ایوان، یك گنبد و یك گود تشكیل شده است.ارگ بم دو مسجد بنام مسجد جامع و مسجد حضرت محمد (ص) دارد. حمامی نیز در محل عامه وجود داشتهكه در حال حاضر منهدم شده است. بعد از دروازه دوم، اصطبل، حصار و اتاقهایی مخصوص نگهبانان وجوددارد. ارگ بم بعد از دروازه سوم سربازخانه، خانه فرمانده قشون و آسیاب بادی قرار دارد. در مركز قلعه، عمارت چهارفصل سه طبقه بهجامانده كه محل استقرار حكومت قلعه بوده است. در كنار این بنا، حمام اختصاصی حاكم وچاه آب وجود دارد. بنای قلعه را به بهمن اسفندیار نسبت میدهند. سابقه ارگ بم به قبل از اسلام مربوط است وبارها بازسازی شده است. متاسفانه این بنا در زلزله بم آسیب جدی دید ! مطلب و عكس از سی دی ایران كهنتر از تاریخ ۱۳۸۵ نشر ایرانگردان
دستهبندی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
کرمان
کلیدواژه
ارگ
بم
این
بنای
خشتی
عظیم
102K بازدید
مهدی مخلصیان
قلعه سپید ندوشن
هنگامی که وارد شهر ندوشن شوید، از دور قلعه زیبایی را بالای تپهای خواهید دید. این قلعه کوچک قلعه سپید یا سپیده یا سفیده نام دارد.
مهدی مخلصیان
قلعه خرانق
اگر از میبد حدود ۶۰ کیلومتر در جادهای که به سمت طبس میرود برانیم، به روستای زیبایی میرسیم که خرانق نام دارد. روستای زیبایی که در دشتی وسیع در کنار ارتفاعاتی نه چندان بلند جای گرفته و با کاروانسرا و قلعهای بسیار زیبا خودنمایی میکند.
مهدی مخلصیان
ارگ فورگ
درباره روستای فورگ و ارگ آن اندکی پیش از سفرم خواندم و شنیدم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن! فورگ روستایی از در بخش درمیان از استان خراسان جنوبی است که در بلندترین نقطه آن ارگی زیبا ساخته شده است.
بابک ارجمندی
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندران
عقاب مازندران یا قلعه کنگلو یادگاری اساطیری
دریاچه کویر
قلعۀ قدیمی ایراج
از دیگر مناطق دیدنی و تاریخی این منطقه میتوان به قلعهای قدیمی که روی ارتفاعات این روستا استوار است، اشاره کرد.
دریاچه کویر
قلعۀ ساسانی گرمه
یکی از مناطق گردشگری گرمه، قلعهای قدیمی ساختهشده از گل، خشت و سنگ است.
دریاچه کویر
قلعۀ بیاضه
قلعۀ بیاضه یکی از کهنترین قلعههای منطقه و در ردیف حصارها و دژهای قابل توجه در ایران است.
دریاچه کویر
قلعۀ انوشیروان عادل
قلعه جندق یا قلعۀ انوشیروان عادل از بناهای تاریخی شهر جندق و تنها قلعۀ مسکونی در ایران کنونیست.
دریاچه کویر
قلعۀ کرشاهی، کارشاهی یا قلعه سردار
این بنا بین رشتهکوه سفیدآب و ملک صدرا واقع شده، در زمان قاجار توسط نایب حسین کاشی ساخته شده
نادر چقاجردی
میل اژدها
بنای سنگی میل اژدها که به نام های دیمه میل و میل آزاد نیز نامیده می شود بنایی ساخته شده از ۱۶ ردیف سنگهای بزرگ تراشیده شده به شکل مکعب مستطیل بوده که بر دامنه تپه ای سنگی در ۵ کیلومتری غرب (جنوب غربی) شهرستان نورآباد و در نزدیکی راه این شهر به روستای آهنگری واقع شده است.
نادر چقاجردی
قلعه کرشاهی
قلعه کرشاهی یکی، از کاملترین و مستحکمترین قلعههای دفاعی فلات ایران، در شمال شهر بادرود و شرق شهر ابوزیدآباد از توابع کاشان قرار دارد.
عبدل شعبانی
کویر شهداد
عبدل شعبانی
امامزاده بابازید محمد
عبدل شعبانی
روستای بیدخون
روستای بیدخون از توابع بردسیر کرمان آرمیده در دل بندرکوه
عبدل شعبانی
آبشار راین ( زرد رود)
عبدل شعبانی
باغ فتح آباد
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
نمای زنده ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
پشتیبانان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
وبسایت میزبانی شده ابری
بابک ارجمندی