ورود
جستجو
سرچشمه
جاذبهها
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
تماس
جستجو
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
حمام و آب انبارها
مجموعه رختشویخانه
رختشویخانه پیش از این که تبدیل به بنای زیبای فعلی شود محلی بوده است در پرتراکم ترین منطقه شهر که زنان از آن برای شستن رختهایشان استفاده می کرده اند. ب...
×
فاطمه وفائیان
چهارشنبه 9 آبان 1386 | 18 سال پیش
رختشویخانه پیش از این که تبدیل به بنای زیبای فعلی شود محلی بوده است در پرتراکم ترین منطقه شهر که زنان از آن برای شستن رختهایشان استفاده می کرده اند. بنای اولیه در دوران قاجاریه بین دو محله مرکزی و اصلی شهر یعنی عباسقلی خان و بابا جمال چوقوری (گودال بابا جمال) ساخته می شود. ساخت بنای فعلی اما به دوران زمامداری پهلوی اول ، به سال 1307 باز می گردد. این بنا به دستور و با بودجه علی اکبر خان توفیقی ، رئیس بلدیه وقت و به دست دو برادر به نامهای مشهدی اکبر معمار و مشهدی اسماعیل بنا ساخته شده است.بنای رختشویخانه در قامت بنای فعلی ساخته شود تا زنانی که لباسهای خانواده معمولا پرجمعیت شان را می شستند بتوانند از آن استفاده کنند. قسمت اول بخش سرایداری است که شامل حیاط و بنایی است که سرایدار رختشویخانه در آن زندگی می کرده اند. سرایدار رختشویخانه توسط رئیس بلدیه تعیین می شده است و تا سالها شخصی به نام اصغرخان و همسرش معصومه خانم سرایداری این بنا را به عهده داشته اند. بخش دوم هم که با چند پله بزرگ پایین تر از سطح زمین می رود ، بنای اصلی رختشویخانه است. خود این بنای کاربردی به 4بخش تقسیم می شود. قسمت اول خزینه یا محل جمع شدن آب بوده است که آب قنات حاج میربهائالدین آن را سرشار از آبهای زیرزمینی پاک می کرده است. اگر به دیدن بنای رختشویخانه رفتید می توانید این بخش بنا را از بوی نایی بشناسید که هنوز انگار لابه لای منفذ دیوارها ماندگار شده است. قسمتهای بعدی شامل 3 حوض می شود که در امتداد هم قرار دارند و آب از سرریز حوض اول به حوض دوم و از سرریز حوض دوم به حوض سوم می رسیده است. حوض اول مخصوص آب خوراکی بوده است. کسی حق نداشته در این حوض چیزی بشوید. حوض دوم مخصوص آب کشی ظروف آشپزخانه بوده ، مجرای آب حدفاصل حوض دوم و سوم مخصوص شستن لباسهای نسبتا تمیز و بالاخره حوض سوم محل شستن لباسهای آلوده و نیز لباسهای افرادی بوده که بیماری مسری داشته اند. سالن بزرگ و طولانی رختشویخانه بر ستونهای بلندی تکیه می کند که با یک پرسپکتیو زیبا در امتداد سالن ساخته شده اند. کل بنا با سنگهایی ساخته شده که از معادن سنگ روستای "اژدهاتو" در نزدیکی زنجان استخراج شده و پس از حجاری با گاری های دواسبه بلدیه به محل ساختمان منتقل شده است. این سنگها را مخلوطی از لاشه سنگ و ساروج به هم پیوند داده است. روی سقف دریچه هایی تعبیه شده که هم ورودی نور است و هم خروجی هوا. یک دستگاه تهویه متبوع باستانی. اگر به زنجان رفتید و اگر از بنای رختشویخانه بازدید کردید ، بدانید که همان نزدیکی ها عمارت ذولفقاری قرار دارد که یکی دیگر از دیدنی های زنجان است.
دستهبندی
حمام و آب انبارها
زنجان
کلیدواژه
مجموعه
رختشویخانه
100K بازدید
محمد
جالب بود .
چهارشنبه 9 آبان 1386 | 18 سال پیش
سپیده اصلان
آرامگاه چلپی اوغلو
بنای آرامگاه منتسب به عارف چلپی است. وی نوه ی مولانا جلاالدین محمد بلخی است. چلپی اوغلو عارفی شاعر و اهل سیر و سیاحت بود. او یک سال را در سلطانیه زنجان، پایتخت ایلخانیان سپری کرد و به عرفای شهر شیوه رقص سماع آموخت.
سپیده اصلان
موج های یخ زده
تفرجگاه حسن ابدال در استان زنجان شامل یك منطقه كوهپایه ای و سد حسن ابدال میباشد. این مجموعه در ۱۰ کیلومتری شهر زنجان به سمت تهران پس از عبور از روستای حسن ابدال واقع شده است.
سپیده اصلان
سنگ آرزو
کوه گاوازنگ زنجان، مجموعه ائل داغی، قله سنبله.
سپیده اصلان
گنبد سلطانیه
از عظیم ترین بناهای آرامگاهی دوران اسلامی در ایران است که پس از کلیسای جامع مریم مقدس در فلورانس ایتالیا و مسجد ایا صوفیه استانبول سومین گنبد بزرگ آجری در جهان به شمار می رود.
مظفر کشاورزمحمدیان
نقش و نگار آجری گنبد سلطانیه
مظفر کشاورزمحمدیان
گنبد سلطانیه
حمزه مرادی
شهر زیرزمینی کاریز
شهر زیر زمینی کاریز در جزیره زیبای کیش واقع شده است
مظفر کشاورزمحمدیان
حمام قجر
جمال زعیمی یزدی
آب انبار سنتی کیش
آب انبار پنج بادگیر کیش جهت جمع آوری آب های سطحی در محل یك آب انبار باستانی در محدوده شهر حریره در نزدیكی مجموعه درخت سبز
جمال زعیمی یزدی
کاریز (شهر زیرزمینی )جزیره کیش
قنات کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین میکرده است.
جمال زعیمی یزدی
کاریز جزیره کیش
قنات کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین میکرده است.
حسن جعفری
دهکده گم شده
بلوبین.دهکده ای که ناپدید خواهد شد!!!
سمانه زارعی
حمام خان در یزد
حمام خان در بافت بازار یزد
سمانه زارعی
قلعه بهستان
قلعه تاریخی بهستان در ماهنشان زنجان
عبدل شعبانی
برکه آب
برکه محل ذخیره آب شیرین در روزگاران نه چندان دور و در برخی از مناطق جنوبی هم اکنون هم مورد استفاده است
سید محمد حسین ماهری
گلپایگان. گرمابه ی تاریخی رباط آحسین
گرمابه رباط آحسین گلپایگان از نادر گرمابه های تاریخی مربوط به عهد قاجار ایران است که هنوز (به صورت زنانه) مورد استقاده قرار می گیرد.
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
نمای زنده ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
پشتیبانان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
وبسایت میزبانی شده ابری
بابک ارجمندی