ورود
جستجو
سرچشمه
جاذبهها
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
تماس
جستجو
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
سنگنگارهها
فنجانماهای Cup Marks عصاره گیری آیینی و...
اغلب این فنجان نماها بر فراز کوه های کم ارتفاع ایجاد شده اند و کارکردهای عصاره گیری، بویژه از گیاه هوم برای اجرای مراسم هیومه داشته است. در کنار آن کار، برای کوبیدن دانه ها و ساقه های خشک گیاهان نیز کاربرد داشته است.
×
‹
›
‹
›
محمد ناصری فرد
شنبه 20 دی 1399 | 5 سال پیش
فنجانماهای Cup Marks عصاره گیری آیینی و... اغلب این فنجان نماها بر فراز کوه های کم ارتفاع ایجاد شده اند و کارکردهای عصاره گیری، بویژه از گیاه هوم برای اجرای مراسم هیومه داشته است. در کنار آن کار، برای کوبیدن دانه ها و ساقه های خشک گیاهان نیز کاربرد داشته است. در بعضی غارها قبل از اختراع سفال برای جمع آوری و نگهداشت آب هم استفاده می شده است. بعضی از این فنجانماها بر فراز کوه ها بعنوان آتشدان های آیینی و کد دهی در شب هم اسفتاده می شده است. برای عصاره گیری سنگ گردی را داخل فنجانما می چرخاندند و بدین شیوه ساقه گیاه له می شده و سپس یا آن را در مقداری آب حل می کردند و یا صاف کرده و آن را با شیر یا به تنهایی می نوشیدند. این عصاره در آیین های میترایسم و زردتشتی هم کاربرد آیینی داشته است. این سنگ گرد را در کنار یکی از فنجانماهای کهن یافتیم. چهار ردیف فنجانماهای کوچک هم کارکرد ثبت تعداد روزها و نشان از تعداد مراسم اجرا شده است (رخدادنگار و گاهشمار). این فنجانماهای کهن را با کارکردهای متنوع و پیچیده در عرصه ی ملی و جهانی می بینیم. عوام به آنها جوغن می گویند و نماد هایی از گنج نمایی می دانند که به هیچ روی سند علمی ندارد.
دستهبندی
سنگنگارهها
سایر
کلیدواژه
فنجانما
Cup Marks
عصاره گیری
آیینی
هوم
هیومه
میترایسم
زردتشتی
32K بازدید
بابک ارجمندی
به سوی عمارت کوشک سرهنگ آباد
۵ دقیقه رانندگی در جاده زیر باران، همسفرم شوید
محمد ناصری فرد
ارزش و اهمیت سنگنگارههای یافت شده در ایران
یکی از مهمترین منبعهای شناخت تکاملی بشر، میلیونها سنگنگارههای کهنی است؛ که در جای جای دنیا کشف شده است.
محمد ناصری فرد
جشن چهارشنبه سوری در ایران و دیگر نقاط جهان
چهارشنبه سوری در ایران یکی از آئین های کهن ایرانیان جشن چهارشنبه سوری یا به عبارتی دیگر چار شنبه سوری است. ایرانیان آخرین سه شنبه سال خورشیدی را با بر افروختن آتش و پریدن از روی آن به استقبال نوروز می روند. چهار شنبه سوری، یک جشن بهاری است که پیش از رسیدن نوروز برگزار می شود.
محمد ناصری فرد
از هنر سنگ تا هنر سفال
مطالعات و بررسی های دو دهه ی ما بر روی نقاشی های کهن غارها و کوه های نقاط مختلف ایران، نشان از یک سیر در هم تنیده از پیام و مضمون در نقاشی های کهن غارها و کوه های ایران و طرح های روی سفالینه های پیش از تاریخ ایران دارد.
محمد ناصری فرد
اسرار و چرایی گیاه هوم و نقش بزکوهی
رنگین نگاره های pictographs کهن مکشوفه در خراسان شمالی، با قدمت حدود هزاره ی دهم پ.م. که بزکوهی و گیاه هوم Ephedra را در کنار هم می بینیم. در هزاره های بعد (حدود هزاره سوم پ.م.)، همان پیوستگی بر روی کاسه های گِلی گذشتگان با همان شباهت و پیام هم دیده می شود؟!
محمد ناصری فرد
جوغن Joghan چیست؟
در گذشته هـای دور تا دوره ی سلجوقی بر روی بعضی سنگ قبرهای مردگـان، گـودی هایی ایجـاد می کرده اند و در آنهـا آب یا دانه برای پرندگان می ریخته اند؛ تا مـردگان مشمول پاداش خیر شوند.
ابراهیم رفیعی
نقش کشتی بر سنگ نگاره های دهتل هرمزگان
نقوش متعدد کشتی در محوطه باستانی سنگ نگاره های دهتل هرمزگان منعکس کننده اهمیت خلیج فارس و ارتباط دریایی برای سرزمین مان از دیرباز
محمد ناصری فرد
نمادهای کهن ایل قشقایی در میان سنگ نگاره های ایران
هنرهای صخره ای، اسناد دست اولی هستند که پژوهشگران را با ترجمان فرهنگ ها در اقلیم ها و زمان های مختلف آشنا میکنند و سخن گفتن آنها با کمک تصاویر و نشانههایی است که اغلب در همه ی زمان ها و مکان ها، برای همه ی ملل جهان یکسان بوده است.
محمد ناصری فرد
رد پاهایی از فرازمینی ها در میان سنگ نگاره های کهن ایران و پرو
مقایسه و تطبیق برخی از نقوش سنگ نگاره های ایران (کوه های تیمره در اطراف خمین) و کشور پرو در آمریکای جنوبی ، افرادی با کلاه خودهای مشابه و اجزای انسانی خاص (هاله ای از نور). گویی همه آنها بدست یک هنرمند در آن سرزمین های دور از هم حک شده است!
بوم ما
مجموعه تاریخی اقامتی چپیله
همت دو پدر و دو پسر در احیا گوشه ای از تاریخ کهن ایران زمین
مبینا جعفری
اقامتگاه بومگردی روزیه - روستای چاشم
پروین هاوش
آوای سنگ؛ گزارشی از سنگ نگاره های منطقه تیمره
با گذر از منطقه تیمره واقع در دشت گلپایگان، متوجه نمادها و سنگ نگاره های فراوانی از نقوش انسانی و حیوانی گرفته تا نشانهها و سنگ نوشتههایی نقش بسته بر صخره های سنگی در منطقه میشویم
سپیده اصلان
برند خارجی یا لباس داخلی در مذاق میرزا محمدتقیخان فراهانی (امیر کبیر)
امیر کبیر اهمیت بالایی به استفاده از پوشش و دستبافته های داخلی میداد. تمام پوشش خود را از کالای با ارزش داخلی تهیه میکرد.
سپیده اصلان
پمبه یا پنبه
واژه پمبه در زبان طبری آن چیزی که مظهر لطافت و نرمی است پنبه نامیده می شود. امروزه این لغت با کلمه پنبه جایگزین شده است.
محمد ناصری فرد
ایرانیان از اولین مخترعان خط بودهاند
باستان شناس فرانسوی، با رمزگشایی نخستین خط عیلامی که قدمتی بیش از چهار هزار سال دارد، ایرانیان را نخستین مخترعان خط در کنار تمدن بین النهرین اعلام کرد.
محمد ناصری فرد
سنگ نگاره ها، کهن الگوی های زیست بشر.
سنگ نگاره ها، کهن الگوی های زیست بشرند که از پنجره های آنها می توان کلیه ابعاد زیستی انسان های گذشته را رصد کرد. اگر جه در ایران مورد بی مهری بعضی هاست.
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
نمای زنده ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
پشتیبانان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
وبسایت میزبانی شده ابری
بابک ارجمندی