تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد

مراسم تهیه شیره انگور توسط بانوان روستای خان آباد روستای خان‌آباد از توابع شهرستان خمین است که بانوان با حضور در باغ‌های انگور و تاکستان‌های روستا، انگورها رسیده و مرغوب را برداشت کرده و به محلی مناسب که معمولا حیاط خانه روستایی است انتقال می‌دهند و به تمیز کردن و شستن آنها می‌پردازند.در برداشت و تمیز کردن و همچنین شستشوی انگورها، تمام اعضای خانواده از کودکانی که توانایی کمک دارند تا بزرگترها و مردان شرکت و با صمیمیت خاصی با یکدیگر همکاری می‌کنند، در بعضی از مواقع نیز همسایگان به کمک می‌آیند که در گذشته

  • تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد
  • تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد
  • تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد
  • تهیه شیره انگور ،روستای خان آباد
تقی قاسمیپنجشنبه 8 مهر 1395 | 9 سال پیشروستای خان‌آباد از توابع شهرستان خمین است ،جهت تهیه شره انگور بانوان با حضور در باغ‌های انگور و تاکستان‌های روستا، انگورها رسیده و مرغوب را برداشت کرده و به محلی مناسب که معمولا حیاط خانه روستایی است انتقال می‌دهند و به تمیز کردن و شستن آنها می‌پردازند.در برداشت و تمیز کردن و همچنین شستشوی انگورها، تمام اعضای خانواده از کودکانی که توانایی کمک دارند تا بزرگترها و مردان شرکت و با صمیمیت خاصی با یکدیگر همکاری می‌کنند، در بعضی از مواقع نیز همسایگان به کمک می‌آیند که در گذشته این همکاری در بین مردم بیشتر وجود داشته است. بعد از شستشوی، انگورها را داخل کیسه‌های نخی (گونی) می‌ریزند و کیسه را داخل دیگ بزرگی می‌ا‌ندازند و آن را له می‌کنند تا آب انگور جدا شده و تفاله انگور داخل گونی باقی بماند. به گفته اهالی روستا در زمانی که انگورها داخل کیسه ریخته می‌شود، یک مشت خاک رس سفید باید به آن اضافه شود؛ بعد از اینکه آب تمام انگورها گرفته شد، آب حاصله داخل دیگ بزرگی ریخته می‌شود و روی اجاق هیزمی می‌گذارند که البته الان روی اجاق‌های گازی نیز این کار انجام می‌شود. در این هنگام زمانی که آب به نقطه جوش برسد اما نجوشد، کفی را که روی آب جمع شده جدا می‌کنند و اجاق را خاموش می‌کنند تا آب موجود در داخل دیگ کم کم سرد شود و پس از آن به آب زمان می‌دهند(حدود ۵ ساعت) تا املاح آن کاملا ته نشین شده و آبی نسبتا زلال شود. در این حالت به آرامی و به نحوی که املاح ته تشین شده دوباره مخلوط نشود، آب را از دیگ داخل ظرفی تخلیه می‌کنند و در نهایت دیگ را تمیز می‌شویند، این فرآیند را اصطلاحا «گل بر کردن» می‌گویند. پس از انجام این کارها آب بدست آمده را مجدد روی اجاق می‌گذارند و اجازه می‌دهند تا با حرارتی ملایم بجوشد که زمان جوشیدن آب تا تبدیل شدن آن به شیره انگور حدود ۱۰ ساعت طول می‌کشد. تهیه شیره انگور جزء فعالیت‌های سنگین و طاقت فرسای بانوان است و کلیه مراحل تولید با حساسیت خاصی انجام می‌شود.تهیه خاک مناسب جهت گل بر کردن شیره از وظایف مردان روستا است و این خاک از نقطه‌ایی خاص در کوه تهیه می‌شود، وظیفه خاک، کمک به ته نشین شدن املاح معلق در آب انگور است و مقدار اضافه کردن آن به آب نیز، بسیار مهم است.در نهایت شیره انگور که مایعی غلیظ است را داخل ظرف‌های مناسب ریخته و روی آن کمی خاک رس سفید می‌ریزند و زمان می‌دهند تا خاک به آرامی ته نشین شود، خاک که به آرامی ته نشین می‌شود تمامی املاح معلق در شیره را همراه با خود ته نشین می‌کند و باعث می‌شود شیره انگور کاملا خالص و شفاف شود. شیره انگور یکی از مواد غذایی و از فرآورده‌های ارزشمند روستای خان آباد است که بسیار مفید و مغذی است. اهالی روستای خان آباد شیره انگور را همراه با کره محلی و یا ارده در هنگام صبحانه مصرف می‌کنند، همچنین شیره انگور را با آب مخلوط کرده(دوغ دوشاب) و به عنوان نوشیدنی در سر سفره و یا به صورت شربت می‌‌نوشند. تهیه این ماده غذایی نشان از همکاری تمامی اعضای یک خانواده است که برای رسیدن به هدفشان در کنار هم این کار را انجام می‌دهند.khanabadd.comدسته‌بندی سایر ویژگیهای فرهنگی مرکزی کلید‌واژه خان آباد شیره انگور فرآورده 56K بازدید
نمای ایران سپاسپنجشنبه 8 مهر 1395 | 9 سال پیش
عبدل اطلاعات خوبی بود بسیار عالیدوشنبه 12 مهر 1395 | 9 سال پیش
  • سد روستای خان آبادسد روستای خان آباد یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان خمین است،آب موجود در سد از سرچشمه دیریزنو خان آباد تامین میشود .از شروع فصل پاییز تا اواسط بهار آب چشمه وارد سد می شود و کشاورزان روستای خان آباد در فصلهای کم آب از این آب برای کشاورزی استفاده میکنند .این سد به دلیل قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان به یک پناهگاه موقت پرندگان مهاجر نیز تبدیل شده است.
  • رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهشب نشینی از کارهای متداول اهالی خان آباد است. شب­ نشینی در اواخر #پاییز و فصل زمستان بیشتر صورت می­گیرد چرا که عموما در روستاها بعد از برداشت محصول در فصل پاییز، اوقات فراغت و بیکاری روستائیان آغاز شده و تا پایان زمستان ادامه پیدا می­کند.
  • مراسم تهیه کشک محلی در روستای خان آبادکشک از مواد لبنی پر مصرف بانوان روستاییء روستای خان آباد در تهیه خوراک ها و آش های محلی ست.
  • آبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آبادزندگی روستایی حاکم بر خان آباد در حدود 50 سال پیش صرف نظر از سختی هایی که داشت،شیرینی های خاص خود را هم در پی داشت .مردان و زنان و همه اهل خانواده در تمام فصول سال مشغول کار و فعالیت بودند که همین تلاشهای روزمره باعث می شد کمتر فردی مبتلا به بیماری های رایج این روزه از قبیل بالابودن چربی و قند خون ....باشد...
  • شناخت و معرفی غار کوه گره خان آبادبا توجه به توانهای محیطی منطقه خان آباد و روستاهای اطراف و وجود غار بی نظیر کوه گره خان آباد در مناطق کوهستانی با پوشش گیاهی بکر و وجود چشمه های آب فصلی و نواحی ییلاقی خوش آب وهوا، وجود راه دسترسی به غار و پیچدگی های ساختاری و مشکلات مسیر پیمایش داخل غار انگیزه های متفاوت برای سفر به غار کوه گره را ایجاد نموده است.
  • توسعه فیزیکی روستاها بدون حل مشکلات فرهنگی و اجتماعی بی نتیجه استرسیدگی به مشکلات فرهنگی و اجتماعی موجود در روستاها زیربنای توسعه و پیشرفت همه جانبه در آنهاست.متاسفانه علی رغم توسعه فیزیکی در روستاها، آن چنان که باید و شاید تا کنون اقدامات قابل توجهی را در خصوص حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی
  • دهم بهمن و برپایی مراسم کوسه ناقالی در روستای خان آبادمراسم کوسه ناقالی (جشن چوپانان برای شکر گزاری) یکی از رسومات مردم استان مرکزی است.این مراسم هر ساله در روستای خان آباد شهرستان خمین در دهم بهمن ماه برگزار می شود.
معرفی و اجرای نحوه کارکرد خرمنکوب قدیمی (بَردو)حسن  صفریحسن صفریمعرفی و اجرای نحوه کارکرد خرمنکوب قدیمی (بَردو)«بردو» صنعتی پرکاربرد دیروز وابزارناشناخته موزه های امروز خرمنکوب های سنتی که در اصطلاح محلی ˈ بَردو ˈ نامیده می شدند در واقع یک ماشین دست ساز چوبی بودند که به وسیله دو گاو و یا دو الاغ بر روی خرمن غلات کشیده و موجب خرد شدن ساقه ها و جدا شدن دانه های گندم از خوشه ها می شد.
لرهای ایران و ایلمایی هامحمد ناصری فردمحمد ناصری فردلرهای ایران و ایلمایی هاپوشش های ساده هم می نواند معرف نمادهای مشترک فرهنگی تاریخی جوامع بشری باشد.
سنگ نگاره های سونگون ارسباران - آذربایجان شرقیمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های سونگون ارسباران - آذربایجان شرقیسنگ نگاره ها، یکی از منابع کهن فرهنگی جوامع بشری محسوب می شوند. ارزش و اهیمیت آنها با دانش تخصصی و میزان علاقه مندی متولیان امور و مردم رابطه مستقیم دارد.
سیر هنر کهن ایران به دیگر نقاط جهانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسیر هنر کهن ایران به دیگر نقاط جهاندر گذشته های دور هنر یک زبان مشترک جهانی بوده است.
غار چال نخجیرنادر چقاجردینادر چقاجردیغار چال نخجیرغار چال نخجیر در 8 کیلومتری شمال شرق شهر دلیجان قرار دارد. طول کلی غار حدود 1800 متر عنوان شده است که حدود 1200 متر آن قابل بازدید میباشد.
ننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آباددر باور اهالی روستای خان آباد،در اولین روز بعد از ششله یعنی هفتم اسفند ماه ننه پیر از پشکل پناه می آید و دوک نخ ریسی چوبی خود را آتش میزند تا به آب شدن یخها کمک کند و گرمابخش زمین باشد
پخت نان شب عید در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیپخت نان شب عید در روستای خان آبادپخت نان شب عید از جمله فعالیت های بانوان روستای خان آباد از قدیم تا به حال است.در گذشته روستائیان تمام مایحتاج نان خود را طبخ می كردند.در واقع زنجیره تولید گندم تا پخت نان (شامل كشت،داشت و برداشت گندم به عنوان ماده اصلی پخت نان، آسیاب كردن گندم و در نهایت تولید نان) توسط مردم روستا انجام میشد.
رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهتقی قاسمیتقی قاسمیرفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهشب نشینی از کارهای متداول اهالی خان آباد است. شب­ نشینی در اواخر #پاییز و فصل زمستان بیشتر صورت می­گیرد چرا که عموما در روستاها بعد از برداشت محصول در فصل پاییز، اوقات فراغت و بیکاری روستائیان آغاز شده و تا پایان زمستان ادامه پیدا می­کند.
نقوش انسان های فرا زمینیمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردنقوش انسان های فرا زمینینقاشی های درون غارهاو کوه های ایران، اسناد دست اولی هستند که با کشف آنها نگاه به تاریخ و هنر بشر متحول می شود.
سد روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیسد روستای خان آبادسد روستای خان آباد یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان خمین است،آب موجود در سد از سرچشمه دیریزنو خان آباد تامین میشود .از شروع فصل پاییز تا اواسط بهار آب چشمه وارد سد می شود و کشاورزان روستای خان آباد در فصلهای کم آب از این آب برای کشاورزی استفاده میکنند .این سد به دلیل قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان به یک پناهگاه موقت پرندگان مهاجر نیز تبدیل شده است.
آبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیآبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آبادزندگی روستایی حاکم بر خان آباد در حدود 50 سال پیش صرف نظر از سختی هایی که داشت،شیرینی های خاص خود را هم در پی داشت .مردان و زنان و همه اهل خانواده در تمام فصول سال مشغول کار و فعالیت بودند که همین تلاشهای روزمره باعث می شد کمتر فردی مبتلا به بیماری های رایج این روزه از قبیل بالابودن چربی و قند خون ....باشد...
بانوان ارزشمند و سرمایه های انسانی در عرصه هنر و فرهنگ این مرزو بومتقی قاسمیتقی قاسمیبانوان ارزشمند و سرمایه های انسانی در عرصه هنر و فرهنگ این مرزو بومخاله آرا در حقیقت یكی از چهره های ماندگار خان آباد است،خاله آرا بدون کوچک ترین چشم داشتی به کمک بانوان روستا میرفت و در کلیه کارهای روزمره یاری گر خانواده های روستایی بود.
شروع فصل تولید قره قوروت در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیشروع فصل تولید قره قوروت در روستای خان آبادهرساله در اوایل تیرماه و هم زمان با گرم شدن هوا، بانوان روستای خان آباد اقدام به تهیه قره قوروت آفتابی می کنند
شروع فصل تولید کشک خشک در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیشروع فصل تولید کشک خشک در روستای خان آباداواسط تیرماه،همزمان با گرم شدن هوا و بالا رفتن کیفیت شیر به علت مصرف دامها از علوفه تازه ،تهیه کشک در روستای خان آباد آغاز می شود.
روستای تاریخی لکان ( شهرستان خمین)محمد حمزه لوروستای تاریخی لکان ( شهرستان خمین)روستای تاریخی لکان در کنار کوه های الوند لکان ٬نسار و پرگز قرار گرفته و به همین دلیل از آب و هوای بسیار لطیفی در تابستان بهره مند است. لکان دو اثر تاریخی ثبت شده در میراث فرهنگی دارد.