ورود
جستجو
سرچشمه
جاذبهها
وبلاگ
جشنوارهها
وبنامهها
نقشه ایران
تماس
جستجو
ایران
جاذبهها
جاذبههای تاریخی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
گلپایگان . آثار به جای مانده از دژ باستانی بارو
قلعه یا دژ بارو یکی از صدها آثار تاریخی و باستانی گلپایگان است که از آثار آن فقط دیوار آن به جای مانده است. بنابر شواهد موجود و همچنین پژوهش های نخستین به عمل آمده قدمت این سازه به دوره ی هخامنشیان و دوران حکومت انوشیروان دوم باز می گردد.
×
‹
›
‹
›
سید محمد حسین ماهری
يكشنبه 24 خرداد 1394 | 10 سال پیش
آنچه امروز از قلعه ها و دژهای تاریخی گلپایگان به یادگار باقی مانده شامل سه قسمت می باشد : الف) 1-قسمتی از دیوار و یك برج مخروبه واقع در صحرای عرب در كنار پل آزادگان . 2-قسمتی كوتاه كه ارتفاع آن را برای همگونی با دیوار ساختمان های مجاور كم كرده اند ، واقع در پشت مسجد عموكرم . 3-قسمتی از دیوار و دو برج واقع در صحرای پشته (خیابان شهید قرنی) كه یكی از برج های آن به عنوان دیوار منزل مورد استفاده قرار گرفته و تاحد ممكن كوتاه شده است . ب) قلعه و باروی متروكه واقع در جاده كمر بندی گوگد . ج)قلعه و باروی بازسازی شده گوگد (ارگ گوگد) مشخصات و محدوده دیوار: براساس شواهد موجود ، ارتفاع دیوار بارو گرچه همه جا یكسان نیست ولی در اكثر نقاط كمتر از 7 متر نبوده و به دلیل اینكه مصالح ساخت آن از قسمت بیرونی دیوار تأمین و در پای آن خندقی ایجاد شده كه ارتفاع دیوار را بیشتر می كرده و هم جنبه ایجاد مانع در برابر هجوم دشمن را داشته است . مصالح دیوار در همه جا یكسان نیست ، در برخی نقاط مانند صحرای پشته و كوچه مسجد عمو كرم از گل رس (چینه) و در صحرای عرب از خشت خام و چینه استفاده شده است . محدوده دیوار براساس قسمت های باقی مانده و انحنای موجود به نظر می رسد كه محله باباعبد اله را از ابتدای خیابان شهید قرنی تا نزدیك قلعه گبری(مقابل پل قاضی زاهد) و قسمتی از صحرای عرب را در بر می گرفته است . و از این لحاظ می توان گفت كه محله باباعبداله قدیمی ترین قسمت شهر است كه بنای آن به دوران پیش ار اسلام بر می گردد . قدمت دیوار: به نظر می رسد كه قدمت دیوار برابر با قدمت بنای شهر است . گرچه در طول تاریخ با هر هجومی قسمتی از آن تخریب می گشته و دوباره در دوره آرامش تعمیر می گشته ولی محدوده آن در طول زمان تغییر چندانی نكرده و اگر پسِ بنای اولیه ، شهرگسترش یافته است ،محدوده دیوار همان بوده و هنگام بروز فتنه ، همه مردم در همین قسمت قدیمی شهر تجمع می كرده اند. دلیل این مدعا بناهای دوران سلجوقی همانند منار ،بازار و مسجد جامع است كه در فاصله كمتر از یك كیلومتر از بارو ساخته شده اند و درواقع قسمت جدید شهر را بنا می كرده اند (مشابه این كار را شاه عباس كبیر در اصفهان انجام داد . مجموعه میدان نقش جهان و چهار باغ را خارج از شهر قدیمی بنا كرد و آنها را به وسیله بازار به شهر قدیمی پیوست داد) اهمیت منطقه گلپایگان از قدیم ، حنبه نظامی آن بوده است . وجود كوه های مرتفع در اطراف و اكناف آن كه معابر آن را می توان با تعداد كمی سپاهی محافظت كرد . نزدیكی به منطقه غنی و پرآب فریدن(پرتیكان) می توانستند به راحتی مایحتاج غذایی سپاه را فراهم نمایند و مركزیت آن نسبت به كشور پهناور ایران در دوره هخامنشی از جمله عللی بوده است كه این منطقه اهمیت سوق الجیشی می داده است . ظاهراً در گذشته كه سپاه منظم وجود نداشت برای جنگ ها می بایست سپاهیان محلی را در یك نقطه برای جنگ جمع می كردند و گلپایگان به خاطر موقعیت خاص خودش یكی از پادگان های مهم نظامی بوده است .وجود پل قدیمی رودخانه كه پایایه های آن منصوب به دوران ساسانی است و دژ مقابل آن كه به قلعه گبرب معروف است و جنبه دژبانی داشته مؤید این گمان می باشد و به احتمال زیاد دیوار بارو در همین زمان به دور شهر احداث شده است .
vardpatekan.org
دستهبندی
دژها ، قلعهها ، برج و منارهها
اصفهان
کلیدواژه
گلپایگان
بارو
قلعه
63K بازدید
نمای ایران
سپاس
دوشنبه 25 خرداد 1394 | 10 سال پیش
عبدل
آثار خشتی بعضا به حدی تخریب شده اند که شکل اصلی و تاریخی خود را از دست داده اند و مردم غیر بومی توان تشخیص تاریخی بودن آن را ندارند تصور میشود دیوار باغ است که چندی پیش احداث شده
دوشنبه 25 خرداد 1394 | 10 سال پیش
سید محمد حسین
درود بر شما ضمن سپاس از نظر کابر گرامی (جناب آقای عبدل) به آگاهی می رساند درلفظ تاریخی و به تعبیری باستانی بودن این سازه هیچ شکی نیست . زیرادر اسناد و کتاب های معتبر زیادی، به قلعه یا دژ بارو( که روزگارانی دژ نفوذ ناژذیر گلپایگان بوده) به صراحت اشاره شده است . در ضمن ارتفاع دیورا ه های باغ در بلند ترین حالت از 3 متر تجاوز نمی کند . این در حالی است که ارتفاع فعلی دیوار به جای مانده از دژ بارو بیش از 7 متر است.
دوشنبه 25 خرداد 1394 | 10 سال پیش
گلپایگان . مسجد تاریخی حجه الاسلام
مسجد تاریخی حجه الاسلام یكی ازبناهای تاریخی عهد قاجار در گلپایگان می باشد كه به دلیل پیشینه و سبك خاص معماری آن مورد توجه بسیاری از كارشناسان و علاقه مندان قرار گرفته است هم اكنون نیز عبادت گاه مومنان می باشد .
سنگ نگاره های تیمره گلپایگان
یوز و باز شکاری اهلی شده بر روی سنگ نگاره های تیمره گلپایگان
المان بزکوهی سنگ نگاره های تیمره گلپایگان
المان بزکوهی سنگ نگاره های تیمره گلپایگان
گلپایگان . پل تاریخی قاضی زاهد
پل قاضی زاهدی از جمله آثار تاریخی گلپایگان می باشد که بر روی رودخانه انار بار واقع شده و محل اتصال شمال شهر به جنوب است.
گلپایگان. گرمابه ی تاریخی رباط آحسین
گرمابه رباط آحسین گلپایگان از نادر گرمابه های تاریخی مربوط به عهد قاجار ایران است که هنوز (به صورت زنانه) مورد استقاده قرار می گیرد.
گلپایگان . امامزاده گان سید السادات س
آستان مقدس امامزادگان سید السادات س، یکی از اماکن تاریخی و مذهبی گلپایگان است که در مرکز شهر و خیابانی به همین نام واقع شده است. بنای این امامزاده مربوطه به دوره ی صفویه می باشد .
شب نمای گلپایگان
پیشیـنه تـاریخی گلپایگان در خصوص وجه تسمیه گلپایگان ، حمدالله مستوفی در کتاب نزهه القلوب میگوید:جرفادقان را همای بنت بهمن کیانی ساخت و به نام خود « سَمره» خواند که در اول همای را سمره گفتندی دخترش آنرا تجدید عمارت کرد و گلبادگان گفت . عرب مُعرب کرد ، جرفادقان خواندند. پیشینه زندگی در گلپایگان این کهن شهر دوران کیانی، به دوران پارینه سنگی میانه و نو سنگی میرسد. سنگ نگارههای این شهرستان از کهنترین آثارتاریخی و هنری به جا مانده از بشر هستند. سابقه تمدن و شهرنشینی به استناد تپه های تاریخی به 8000 سال پیش
مهدی مخلصیان
قلعه سپید ندوشن
هنگامی که وارد شهر ندوشن شوید، از دور قلعه زیبایی را بالای تپهای خواهید دید. این قلعه کوچک قلعه سپید یا سپیده یا سفیده نام دارد.
مهدی مخلصیان
قلعه خرانق
اگر از میبد حدود ۶۰ کیلومتر در جادهای که به سمت طبس میرود برانیم، به روستای زیبایی میرسیم که خرانق نام دارد. روستای زیبایی که در دشتی وسیع در کنار ارتفاعاتی نه چندان بلند جای گرفته و با کاروانسرا و قلعهای بسیار زیبا خودنمایی میکند.
بوم ما
اقامتگاه بومگردی سرای جواهر
در بافت تاریخی و مرکز شهر قرار دارد. 20 متر فاصله با مسجد جامع نطنز، 30 متر با آتشکده نطنز
مهدی مخلصیان
ارگ فورگ
درباره روستای فورگ و ارگ آن اندکی پیش از سفرم خواندم و شنیدم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن! فورگ روستایی از در بخش درمیان از استان خراسان جنوبی است که در بلندترین نقطه آن ارگی زیبا ساخته شده است.
سعید جواهری
موزه کلوک
موزه کلوک نطنز ؛ از صفویه ،قاجار و پهلوی
بابک ارجمندی
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندران
عقاب مازندران یا قلعه کنگلو یادگاری اساطیری
سپیده اصلان
قلعه كوهاب
این کاروانسرا متعلق به دوره صفوی بوده و به شماره ۱۴۸۹ در سال 1355 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است
سپیده اصلان
جندق
جَندَق ، دهستان و شهری در بخش خور و بیابانک در شهرستان نائین در استان اصفهان.دهستان جندق، به مرکزیت شهر جندق، تقریباً در جنوب دشت کویر و در شمال بخش خور و بیابانک واقع است. از شمال به دهستان طُرود (در بخش مرکزی شهرستان شاهرود)، از مشرق و جنوب شرقی به دهستان بیابانک و از جنوب غربی و مغرب به دهستان چوپانان (در بخش اَنارک) محدود میشود و مشتمل بر یازده آبادی و یک شهر به نام جندق است.
سپیده اصلان
کاخ سرهنگ آباد
این کاخ در جنوب روستای سرهنگ آباد که روستایی است سر سبز در دل کویر در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی زواره در منطقه ای کوهستانی و خوش آب و هوا قرار گرفته است. ساخت این باغ توسط سرهنگ مصطفی قلی خان سهام السلطنه از امرای اردستان که مدت سی سال مسئول قراسورانی (ژاندارمی) حدود یزد و کاشان و اردستان به عهده ي وي بوده صورت گرفته است.
مونا سلطانی
آتشکده نطنز
آتشکده نطنز ،نیایشگاه زرتشتيان
بابک ارجمندی
مسجد جامع نطنز
مسجد جامع یا مسجد جمعهٔ نطنز
مهدی مخلصیان
بنای تاریخی عباس آباد
کاخ عباس آباد نطنز، یادگاری از دوران صفویه است که در کنار جاده قدیم نطنز به کاشان قرار دارد.
مصطفی ربیعی بهشتی
کاخ هشت بهشت
کاخ هشت بهشت یک کاخ تاریخی در شهر اصفهان است که در دوران صفویان و در سال ۱۰۸۰ قمری ساخته شدهاست. ساختمان این کاخ در دو طبقه در میان باغی بزرگ بنا شدهاست. سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.
مهدی مخلصیان
شهر زیبای ورزنه
شهر کوچک و زیبای ورزنه، در حاشیه زایندهرود و نزدیک به باتلاق گاوخونی از مکان هایی است که هر کس دست کم یکبار باید آن را ببیند.
مهدی مخلصیان
تالاب گاوخونی
تالاب گاوخونی در فاصله 140 کیلومتری جنوب شرقی اصفهان و 30 کیلومتری شهر تاریخی ورزنه قرار دارد. این تالاب در جنوب شرقی بخش بن رود و شهر ورزنه، شمال شرقی بخش جرقویه و در جنوب غربی شهرستان نایین و غرب منطقه ندوشن از استان یزد و شمال غرب کویر ابرقو قرار دارد.
دریاچه کویر
شنبه به در زواره
اهالی زواره بعد از ظهر اولین شنبۀ سال نو ...
نقد و نظر یا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید. ابتدا وارد شوید!
© ۱۳۷۹-۱۴۰۳ نمای ایران
راهنمای سفر و گردشگری ایران
نقشه ایران
درباره نمای ایران
نمای زنده ایران
راهنمای نمای ایران
همکاری با نمای ایران
دریاچه کویر
جاذبههای گردشگری
جاذبههای طبیعی ایران
جاذبههای تاریخی ایران
جاذبههای فرهنگی ایران
کوهها و قلههای ایران
دژها و قلعههای ایران
وبلاگ
محتوای آموزشی
جشنوارههای نمای ایران
بومگردیها
فال و تماشا
پیکمی
پشتیبانان
ویراویر™ راهکار هوشمند
اُیو™ راهکار هوشمندسازی
ووددن؛ دستسازههای چوبی
وبسایت میزبانی شده ابری
بابک ارجمندی