آداب و رسوم آذربایجان شرقی(قالی بافی)

با سلام از این پس تصمیم گرفته ام كه مطالبی در مورد آداب و رسوم و صنایع دستی و... نوشته تا دوستان ما با مطالعه آنها شناخت بیشتری نسبت به كشور عزیزما...

آداب و رسوم آذربایجان شرقی(قالی بافی)
رضا پورلطفیپنجشنبه 8 فروردين 1387 | 17 سال پیشبا سلام از این پس تصمیم گرفته ام كه مطالبی در مورد آداب و رسوم و صنایع دستی و... نوشته تا دوستان ما با مطالعه آنها شناخت بیشتری نسبت به كشور عزیزمان ایران داشته باشند. قالى بافى: به استناد منابع بسیار، در قرن سوم هجرى آذربایجان از بزرگ ترین مراكز بافت قالى و زیلو بود. در دوره سلجوقیان و ایلخانیان هنر قالى بافى در آذربایجان رواج كامل داشت و بر مبناى مینیاتورهاى نسخ خطى خمسه نظامى اثر قاسم على و برخى آثار دیگر كه بیشتر نقوش قالى و طرز بافت آن را نمایش میدهند، آشكار مى شود كه قالى بافى در دوره تیموریان و سپس در دوره صفویه سیر تكاملى خود را طى نمود و نقوش جدیدى چون سجاده اى، گل و بوته، ترنج و لچك، حیوانات، خصوصاً نقش گل شاه عباسى متداول گردید و تنوع رنگ ها و استفاده از ابریشم، ظرافت و زیبایى و كیفیت قالى ها را تا حد قالى پرده نما، بالا برد. نمونه هاى چنین فرش هایى در حال حاضر در بسیارى از موزه هاى دنیا در معرض نمایش قرار دارد. تبریز از مراكز عمده قالى بافى ایران است و از زمان جانشینان هلاكوخان مغول و پس از آن مركز داد و ستد قالى بوده است. در دوره صفوى نیز قالى هاى بسیار نفیس در آذربایجان بافته مى شد. از این رو به جرات مى توان گفت كه حفظ و احیای هنر قالى بافى در ایران مرهون هنرمندان قالى باف و بازرگانان آذربایجان است. امروز هم آذربایجان یكى ازمراكز مهم تولید انواع قالى در ایران است و بافتن انواع قالى در بیشتر شهرها و روستاهاى آذربایجان رواج كامل دارد و قالى بافى از صنایع دستى مهم استان محسوب مى شود. تولیدات این هنر از نظر صادرات اهمیت بسیار دارد و یكى از اقلام صادراتى عمده ایران را تشكیل میدهد. این امر موجب اشتغال نیروى عظیم انسانى نیز شده است. صنعت قالى بافى در سراسر استان به صورت كارگاهى در مناطق شهرى و تك بافى تقریباً دراغلب روستاهاى آذربایجان رواج دارد و هر ساله تعداد قابل توجهى از انواع قالى و قالیچه در طرح ها و نقش هاى متنوع و بافت هاى گوناگون به بازارهاى داخلى و خارجى عرضه مى شود. منبع:eazarbayjanmiras.ir دسته‌بندی سایر ویژگیهای فرهنگی آذربایجان شرقی کلید‌واژه آداب رسوم آذربایجان شرقیقالی بافی 98K بازدید
معرفی و اجرای نحوه کارکرد خرمنکوب قدیمی (بَردو)حسن  صفریحسن صفریمعرفی و اجرای نحوه کارکرد خرمنکوب قدیمی (بَردو)«بردو» صنعتی پرکاربرد دیروز وابزارناشناخته موزه های امروز خرمنکوب های سنتی که در اصطلاح محلی ˈ بَردو ˈ نامیده می شدند در واقع یک ماشین دست ساز چوبی بودند که به وسیله دو گاو و یا دو الاغ بر روی خرمن غلات کشیده و موجب خرد شدن ساقه ها و جدا شدن دانه های گندم از خوشه ها می شد.
کلیسای سنت استپانوسمهدی مخلصیانمهدی مخلصیانکلیسای سنت استپانوسجلفا زیبایی‌ها و دیدنی های گوناگون و رنگارنگی دارد اما بی شک یکی از جذاب ترین آنها کلیسای سن استپانوس یا استپانوس مقدس است.
آبشار آسیاب خرابه جلفامهدی مخلصیانمهدی مخلصیانآبشار آسیاب خرابه جلفاآبشار آسیاب خرابه جلفا، آبشاری کوچک اما زیباست که به دلیل وجود داشتن یک آسیاب آبی قدیمی به این نام خوانده می‌شود.
لرهای ایران و ایلمایی هامحمد ناصری فردمحمد ناصری فردلرهای ایران و ایلمایی هاپوشش های ساده هم می نواند معرف نمادهای مشترک فرهنگی تاریخی جوامع بشری باشد.
سنگ نگاره های سونگون ارسباران - آذربایجان شرقیمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسنگ نگاره های سونگون ارسباران - آذربایجان شرقیسنگ نگاره ها، یکی از منابع کهن فرهنگی جوامع بشری محسوب می شوند. ارزش و اهیمیت آنها با دانش تخصصی و میزان علاقه مندی متولیان امور و مردم رابطه مستقیم دارد.
سیر هنر کهن ایران به دیگر نقاط جهانمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردسیر هنر کهن ایران به دیگر نقاط جهاندر گذشته های دور هنر یک زبان مشترک جهانی بوده است.
ننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیننه پیر و چرخ نخ ریسی(دوک dok) در باور اهالی روستای خان آباددر باور اهالی روستای خان آباد،در اولین روز بعد از ششله یعنی هفتم اسفند ماه ننه پیر از پشکل پناه می آید و دوک نخ ریسی چوبی خود را آتش میزند تا به آب شدن یخها کمک کند و گرمابخش زمین باشد
پخت نان شب عید در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیپخت نان شب عید در روستای خان آبادپخت نان شب عید از جمله فعالیت های بانوان روستای خان آباد از قدیم تا به حال است.در گذشته روستائیان تمام مایحتاج نان خود را طبخ می كردند.در واقع زنجیره تولید گندم تا پخت نان (شامل كشت،داشت و برداشت گندم به عنوان ماده اصلی پخت نان، آسیاب كردن گندم و در نهایت تولید نان) توسط مردم روستا انجام میشد.
رفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهتقی قاسمیتقی قاسمیرفتن به میهمانی های شبانه، #شب_نشینی و خوردن #شب_چرهشب نشینی از کارهای متداول اهالی خان آباد است. شب­ نشینی در اواخر #پاییز و فصل زمستان بیشتر صورت می­گیرد چرا که عموما در روستاها بعد از برداشت محصول در فصل پاییز، اوقات فراغت و بیکاری روستائیان آغاز شده و تا پایان زمستان ادامه پیدا می­کند.
نقوش انسان های فرا زمینیمحمد ناصری فردمحمد ناصری فردنقوش انسان های فرا زمینینقاشی های درون غارهاو کوه های ایران، اسناد دست اولی هستند که با کشف آنها نگاه به تاریخ و هنر بشر متحول می شود.
آبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیآبان ماه و آغاز مراسم بام اندود (بون انید) در روستای خان آبادزندگی روستایی حاکم بر خان آباد در حدود 50 سال پیش صرف نظر از سختی هایی که داشت،شیرینی های خاص خود را هم در پی داشت .مردان و زنان و همه اهل خانواده در تمام فصول سال مشغول کار و فعالیت بودند که همین تلاشهای روزمره باعث می شد کمتر فردی مبتلا به بیماری های رایج این روزه از قبیل بالابودن چربی و قند خون ....باشد...
تهیه شیره انگور ،روستای خان آبادتقی قاسمیتقی قاسمیتهیه شیره انگور ،روستای خان آبادمراسم تهیه شیره انگور توسط بانوان روستای خان آباد روستای خان‌آباد از توابع شهرستان خمین است که بانوان با حضور در باغ‌های انگور و تاکستان‌های روستا، انگورها رسیده و مرغوب را برداشت کرده و به محلی مناسب که معمولا حیاط خانه روستایی است انتقال می‌دهند و به تمیز کردن و شستن آنها می‌پردازند.در برداشت و تمیز کردن و همچنین شستشوی انگورها، تمام اعضای خانواده از کودکانی که توانایی کمک دارند تا بزرگترها و مردان شرکت و با صمیمیت خاصی با یکدیگر همکاری می‌کنند، در بعضی از مواقع نیز همسایگان به کمک می‌آیند که در گذشته
بانوان ارزشمند و سرمایه های انسانی در عرصه هنر و فرهنگ این مرزو بومتقی قاسمیتقی قاسمیبانوان ارزشمند و سرمایه های انسانی در عرصه هنر و فرهنگ این مرزو بومخاله آرا در حقیقت یكی از چهره های ماندگار خان آباد است،خاله آرا بدون کوچک ترین چشم داشتی به کمک بانوان روستا میرفت و در کلیه کارهای روزمره یاری گر خانواده های روستایی بود.
ساختمان بهنام (دانشگاه هنر اسلامی تبریز)محمد نورمحمديانمحمد نورمحمديانساختمان بهنام (دانشگاه هنر اسلامی تبریز)ساختمان بهنام یکی از ساختمان‌های تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است.
پاییزمحمد نورمحمديانمحمد نورمحمديانپاییزآبشاری زیبا در دل جنگل های ارسباران در فصل پاییز